Bästa pusslen för alla åldrar!

Hur blir du bra på att lägga pussel?

Det är inte så att bara vissa kan vara experter på att lägga pussel. Om du tänker på rätt sätt kan du också bli bra på att lägga pussel vilket kan göra denna hobby ännu roligare att pyssla med. Här är några tips för dig som vill bli en baddare på pussel!

Välj rätt pussel för dig

Om du är nybörjare på att lägga pussel ska du inte börja med 1000 bitar och fler. Den här typen av pussel kan ta många timmar att lägga även för den som har vanan inne. Då du ligger på en nivå på omkring 500 bitar är det här du ska börja.

Välj en bild som du tycker om och som har gott om detaljer. Det är mycket lättare att lägga pussel med en bild som har många tecken och detaljer att hitta för att passa ihop bitar.

Köp pussel regelbundet

Det är också viktigt att ständigt skaffa pussel för att ha nya utmaningar att se fram emot. Du behöver inte ta banklån eller försöka låna utan UC för att få råd med detta utan att äventyra din kreditvärdighet! Idag kan du köpa pussel för några dollar på Ebay och Amazon. Riktigt bra pussel faktiskt med fina motiv som passar både vuxna och barn.

En bra plats att lägga pussel på

Det är viktigt att du väljer en yta som kommer att passa bra för ditt pussel. Det bör vara ett bord som är tillräckligt stort. Om du vill lägga pusslet på en bricka ska brickan har rätt storlek så att det får plats.

Välj inte ett bord som du vet att du kommer att behöva för annat. Då kan du känna stress om att bli klar med pusslet snabbare än vad du egentligen förmår. Tänk också på att det bör vara ett bord där små händer inte kommer åt.

Var organiserad

Tänk igenom vad du gör med bitarna som fortfarande är lösa. Om du inte vill använda kartongen kan det vara bra att ha en burk för dessa. Pussel med många bitar kan lätt bli förstörda då en enkel bit försvinner eller blir skadad för att den ramlar i golvet och sedan kläms under en fot eller tass.

Alla bitar synliga

Börja med att se till att alla bitar pekar uppåt. Du får vända på alla bitarna. Det här kan ta lite tid men är det väl värt.

Hitta alla kantbitar

Sortera ut alla bitar som tillhör ramen. Det här är också ett tips för dig som vill lägga pussel med barn. Barn kan lätt hjälpa till med detta!

Sortera i enlighet med färg

Sortera bitarna i enlighet med färg för att lättare hitta rätt. När du ser att vissa bitar hör ihop på grund av det mönster du visar kan du också samla dem på en plats. Bitar som inte passar någonstans kan du lägga i en blandad hög.

Jobba med bilden

Ta hela tiden en titt på bilden som du har som förlaga. Försök att placera sektioner som du får ihop på rätt ställe på bordet i enlighet med den ram som du först har byggt ihop. Det gör det lättare att koppla ihop olika sektioner och bli färdig.

Ta en paus!

När du känner att det hela är lite snurrigt är det dags att ta en paus. Kom tillbaka utvilad och sätt dig vid en annan plats runt bordet. Då ser du pusslet från en ny vinkel vilket kan hjälpa dig att se hur bitar passar ihop på ett sätt som du inte gjorde tidigare.